Årsmöte
2009 – SWF whisky och nyheter
SWF/Svenska Whiskyförbundet – vad är det?
SWF är en paraplyorganisation för svenska
whiskyklubbar och där medlemskapet är frivilligt. Embryot till SWF var det s.k.
Whisky Convention 2002 med 7 klubbar och 100 deltagare som genomfördes i
anslutning till öl- och whiskymässan i Nacka Strand. SMAD var en av de sju
deltagande klubbarna. Något organiserat samarbete skedde dock inte efter detta
första Convention. 2003 inbjöds till ett andra Convention med 10 deltagande
klubbar. En interimsstyrelse bildades. I början av 2004 hölls ett första
årsmöte och ordinarie styrelse valdes. Detta kan också ses som den reella
starttiden för SWF. Initiativtagare och den drivande kraften till att SWF finns
är Hans Lilja från Stockholmsklubben WAS. Hans är också SMAD:s hedersmedlem nr.
1 eftersom han genom tips och råd har varit i högsta grad deltaktig i SMAD:s
bildande. Från bildandet med 10 föreningar, så är det i nuläget ca 80
medlemsklubbar som tillsammans har ca 4000 medlemmar. Allt arbete inom SWF
bedrivs ideellt och det är den klart uttalade målsättningen att det skall
fortsätta så.
Intresset för maltwhisky var förhållandevis stort
redan 2002. Men från 2002 och till idag har intresset exploderat i Sverige.
Många nya klubbar har bildats; stora och små. Whiskyklubbar finns också i många
andra länder, men en organisation som SWF finns inte i något annat land. En
effekt av den svenska föreningskulturen? När det gäller whiskymässor har det
också hänt mycket sedan 2002. Då fanns öl- och whiskymässan i Nacka. Idag finns
flera renodlade whiskymässor.
Vilka aktiviteter bedrivs inom SWF?
1.
Den årliga Whisky Convention i Nacka Strand. Från SMAD
brukar det vara ca 25 deltagare varje år. Bussresa arrangeras och medlemmar i
klubbarna i Hedemora och Avesta åker också med. Programmet består av två olika
provningar med 5-6 olika whisky/provning. Mellan provningarna finns en
”gästtimme” där skottar kommer för att utfrågas om allt som gäller whisky.
Sedan 2007 finns också en exklusiv Masterclass som alternativ till provning nr
2. Efter den andra provningen besöks mässan under några timmar.
2.
Buteljeringar exklusivt för SWF:s medlemmar. 2004
gjordes den första buteljeringen, knappt 400 flaskor. Målsättningen var, att
till en måttlig peng (max. 500 kr) hitta en bra whisky som skulle levereras
till medlemmarna under hösten; julwhisky säger en del. Intresset har successivt
ökat, och hösten 2008 buteljerades nästan 1200 flaskor. T.o.m. 2007 var alla
buteljeringar som single cask. Men för att möta den ökade efterfrågan
beslutades, att fr.o.m. 2008 blanda två eller fler fat. Whiskyn är fortfarande lika
unik och kan endast köpas om man är medlem i en förening som är ansluten till
SWF. Våren 2008 startades en ny s.k. exklusiv serie och till en klart högre
prisnivå. Här är det frågan om en single cask buteljering och med fatstyrka.
Såväl prisnivå som den begränsade volymen skall bidra till att det blir en
exklusiv buteljering.
När det gäller val av vilket/vilka fat
som skall buteljeras, så har SMAD deltagit i juryn redan från början och har
därför naturligtvis ett stort inflytande på valet. Arbetsgruppen för
buteljeringar består av en medlem vardera från SMAD och klubbarna i Avesta och
Borås. Vid bedömning av erhållna fatprov deltar resp. styrelse för att få ett
mer representativt urval av provare. Varje provare rangordnar och betygsätter
resp. fatprov varefter samtliga resultat vägs samman till ett beslut om vad som
skall buteljeras.
Vid utvärdering av de olika
buteljeringar, så har omdömet i huvudsak varit positivt. Kanske något för
positivt. Vid de provningar som gjorts av de tre styrelserna, så har det blivit
uppenbart att vi tycker lite olika. Det har därför i varje fall för mig blivit
uppenbart, att man inte kan hitta en whisky som tilltalar alla. Så länge som en
majoritet uppskattar den, så får man nog vara nöjd.
3.
Provningsledare från Skottland. Här har SMAD varit en
mycket aktiva i att få igång verksamheten. Vi hade börjat redan 2001 med ”Årets
skotte” och hade 2004 större erfarenhet av skottar än de flesta andra
klubbar. Euan Mitchell som då arbetade
hos Springbank var den förste gästen hos SMAD. Det har blivit en mycket
uppskattad aktivitet från såväl leverantörer/destillerier som de svenska
importörerna. Hittills har närmare 25 turnéer med knappt 90 olika provningar
genomförts.
4.
Årets whiskykrog – en imageskapande aktivitet. Sedan 2005
utser SWF:s styrelse en välmeriterad whiskykrog som årets vinnare. Diplom och
plakett till vinnaren delas ut i anslutning till Whisky Convention.
5.
Egen hemsida, www.svenskawhisky.se
. Under slutet av 2008 – början 2009 har ett intensivt arbete gjorts för att
göra om hemsidan helt och hållet. Utöver at modernisera hemsidan, så är en
viktig målsättning att göra hemsidan ”interaktiv”. Därigenom hoppas SWF:s
styrelse att det skall vara en plattform för att på ett enkelt sätt skapa
kontakter och erfarenhetsutbyte mellan klubbarna.
Vad kommer att hända i framtiden med och inom SWF?
Befintliga verksamheter kommer säkerligen att bedrivas vidare. Hur mycket nytt
som kan komma vet jag inte i nuläget. Eftersom allt arbete är ideellt, så finns
det en begränsning hur mycket verksamhet som kan bedrivas. Men genom att bilda
arbetsgrupper involveras fler och därigenom kan också mer aktivitet bedrivas.
Den nya hemsidan finns det stora förhoppningar på. Förmånliga erbjudanden – ex.
Allt om Whisky och Viking/Cinderella – ser styrelsen som ett nytt arbetsområde.
Är ju en aktivitet som direkt kan vara av ekonomisk nytta för den enskilde
medlemmen. Utbildning, både av provningsledare och en grundutbildning, finns
just nu på dagordningen.
Har SMAD haft någon nytta av SWF? Vi betalar ju
faktiskt en årsavgift. Jag tror personligen att vi haft betydligt större nytta
än vad vi kanske både inser och har förväntat oss. SWF har blivit ett aktat
namn i whisky-Sverige hos leverantörer m.m. SMAD har kunnat hänga på i
kölvattnet och skaffat många kontakter bland såväl destillerier, svenska
agenter som andra whiskyintresserade människor. Det skrivs om oss, vi får besök
av många skottar och vi verkar ha ett gott anseende hos många
whiskyintresserade i Sverige. Utdelning av utmärkelsen ”Årets Malt” verkar tas
emot på ett mycket positivt sätt av de som får utmärkelsen. Ett antal
klubbmedlemmar kommer också att ses i ett programavsnitt av Färjan på TV5.
Gäller att förvalta och vidareutveckla vår position och att göra det med
ödmjukhet. Inte heller att förglömma det stora intresset för
SWF-buteljeringarna. SMAD är den näst störste köparen; Nynäshamn är störst.
Några ord om den whisky/de destillerier vi skall smaka
av.
·
Clynelish 14Y/1989, 43,6%, SWF 2004; 384 flaskor à 50
cl
a.
Ligger i nordöstra Skottland
b.
Har ersatt Brora
c.
I drift augusti 1967
d.
Utseendemässigt ungefär som Caol Ila –
”Diageostandard”
e.
Årsvolym ca
·
Pulteney 16Y/1989, 46%, SWF 2005; 275 flaskor à 70 cl
a.
Ligger också i nordöstra Skottland – nordligast på
fastlandet
b.
Ligger i Wick – f.d. stor fiskehamn
c.
Gammalt destilleri – startade 1826
d.
Litet destilleri – årsvolym
·
Linkwood 14Y/1991, 46%, SWF 2005; 316 flaskor è tot. 591 för
2005
a.
Speysidedestilleri i utkanten av Elgin
b.
Gammalt destilleri – startade 1821
c.
Mindre destilleri inom Diageo – drygt
d.
Har ett högt anseende bland blenders – räknas till
top-12
e.
Ingår främst i Johnnie Walker och White Horse
f.
Som single malt främst från IB, t.ex. Gordon &
MacPhail
·
Laphroaig 7Y/1999, 46%, SWF 2006; 827 flaskor
a.
Behöver ingen närmare presentation
b.
Årsvolym ca 2.700.00 liter alkohol
·
Ardmore 15Y/1992, 46%, SWF 2007; 209 flaskor +Tamdhu è 984 flaskor
a.
Tillhör Beam Global, d.v.s. samma ägare som Laphroaig
b.
Startade 1898 – strax före krisåren
c.
Ligger i östra Skottland – mellan Aberdeen och
Speyside
d. Årsvolym ca
e. Mest till blended; t.ex. Teacher´s
f.
Normal fenolhalt 12-14 ppm vilket idag gör Ardmore
unik som fastlandswhisky
g.
Så var Speysidewhisky förr i tiden också – jfr.
Benromach Traditional
·
Octomore
a.
Är den whisky som tillverkats från den rökigaste
malten någonsin
b.
Dagens flaska = första OB-buteljeringen
c.
En blandning av tillverkning från 2002 och 2003 och med
131 ppm
d.
Totalt 6.000 flaskor för hela världen
e.
Alkoholhalt 63,5% - behöver kanske lite vatten
f.
En variant från innovativa Bruichladdich
g.
Första destilleringen förmiddagen 3 oktober 2002 – var
där då och fick smaka direkt från spritskåpet – är nog den mest minnesvärda
whiskyupplevelse jag har
h.
Bruichladdich satsar på att kunna sälja allt som
single malt
i.
Med Mark Reynier och Jim McEwan i ledningen, så är det
Skottlands mest innovativa destilleri – för mycket tycker många
j.
Säljer liksom Mackmyra ung sprit till ett högt pris –
behöver pengar
k.
Dagens Octomore har vi betalat 1400 kr för
l.
Kommer 150 flaskor till Systembolaget 16 februari (?),
pris 1099 kr
m.
Jim McEwan – en levande legend som brinner för Islay
·
Mackmyra
a.
Mackmyra som destilleri är väl känt av de flesta
b.
Suverän marknadsföring – det finns ingen av de nya
aktörerna som lyckats i närheten av så bra som Mackmyra
c.
Folk som inte är intresserade av whisky normalt är
begeistrade i Mackmyra
d.
Mackmyra har uppnått kultstatus i Sverige - den
svenska nationalklenoden säger vissa
e.
De första buteljerna i Preludium-serien betingar höga
priser på andrahandsmarknaden
f.
Preludium:01 ligger i nuläget på 3.000-6.000 kr
beroende på var de säljs.
g.
Preludium:02 ligger på ca 3.000 kr.
h.
Hela serien med 6 flaskor är ca 10.000 kr eller något
högre
i.
Hur kan det ha blivit så här? Dom två första är ju
inte ens goda!
j.
Men det är väl så här med samlarmarknaden.
k.
Under de sista 10 åren har investering i whisky varit
mycket bättre än t.ex. investering i aktier
l.
Vi provar idag Mackmyra Special:01 – Eminent sherry
m.
8.000 flaskor hos Systembolaget
n.
Alkoholhalt 51,6%
o.
Kostar 678 kr för 70 cl – vi får se om den upplevs som
prisvärd
p.
Början på en ny serie om 6 buteljeringar – återupprepa
Preludiumsuccén?
Lite grann om framtiden.
a.
Springbankprovning fredag 6 mars med Frank McHardy –
han ville gärna återkomma efter förra besöket vid 10-årsjubiléet. Kommer att
prova alla varianter av single malt – Springbank, Longrow, Hazelburn och
Kilkerran. Samt en blended – Campbeltown Loch 30Y. Speciellt att nämna:
Springbank Local Barley 1966/1999 resp. 1965/2001 och nya Springbank 18Y
(trodde det skulle bli Sverigepremiär, men Linköpingsmässa kommer före).
b.
I höst startar vi ovanligt tidigt – redan 22 augusti
då Alistair Walker kommer; BenRiach och Glendronach.
c.
23 september kommer någon från Tomatin.
d.
Inkl. George S. Grant/Glenfarclas 9 maj så blir det 4
skottar under 2009.
e.
5 december (tror vi) kommer Ulf Buxrud för att leda en
Japanprovning.
f.
Våren 2010 (8 maj?)genomförs vår provning nr. 100 – tema:
Islay med whisky från alla 9 destillerierna och som är 2x100 år – enbart OB.
2009-02-02
Bernt Sjödin
I omröstning om kvällens bästa whisky fick vi följande
resultat:
Ardmore 15 yo/1992 46% SWF
buteljering 2007 25 röster
Clynelish 14yo/1989 43,6% SWF
buteljering 2004 7 röster
Laphroaig 7yo/1999 46% SWF buteljering 2006 21 röster
Linkwood 14yo/1991 46% SWF
buteljering 2005 22 röster
Pulteney 16yo/1989 46% SWF
buteljering 2005 7 röster
Mackmyra Special 01 51,6% OB 1 röst
Octomore 5yo 63,5% OB 3
röster
Det innebär att Ardmore och
Linkwood går vidare till omröstningen om årets malt 2009
Provningsnoteringar
Pulteney 16yo/1989, 46%, SWF buteljering 2005
Färg: Guldfärgad
Doft: Vaniljtoner,
fruktig – gula äpplen
Smak: Tydliga
vaniljtoner, aning fat, lite äpplig – gula äpplen
Eftersmak: Medellång
med vanilj, aning sötma och behagliga små fattoner
Poäng: 83
Clynelish 14yo/1989, 43,6%, SWF
buteljering 2004
Färg: Mörk guld
Doft: Gröna äpplen, vaniljtoner, stänk av aceton, en frisk
doft
Smak: Medelfyllig med tydliga röktoner, vaniljtoner, aning fat
Eftersmak: Medellång (drygt) med lite rökighet och mycket frukt/äppeltoner
Poäng: 85
Linkwood 14yo/1991, 46%, SWF
buteljering 2005
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Torkad frukt, christmas cake,
sötma
Smak: Söt, torkad frukt, tydliga fattoner
Eftersmak: Medellång med söt torkad frukt och aning fattoner; liköraktig
Poäng: 80
Mackmyra Special:01, 51,6%, OB
Färg: Guldfärgad
Doft: Gröna äpplen, vanilj
Smak: Sötma, fattoner, ung, aning torkad frukt, vaniljtoner
Eftersmak: Kort – medellång med tydlig vanilj, ungdomlig, sötma
Poäng: 70
Färg: Mörk guld
Doft: Knuten, aning vanilj
Smak: Sötma, ganska mycket fattoner, lite torkad frukt
Eftersmak: Medellång (-lång) med vanilj och fattoner
Poäng: 84
Laphroaig 7yo/1999, 46%, SWF
buteljering 2006
Färg: Ljus guld
Doft: Rökig, medicinal
Smak: Rökig, torvig, torr
Eftersmak: Lång, rökig, aning spritsötma, frisk i smaken
Poäng: 84
Octomore
5yo, 63,5%,
Färg: Ljus guld – guld
Doft: Medicinsk, viss rökighet
Smak: Rök som växer, torvig, ganska torr
Eftersmak: Lång med mycket rök, aning frukt; en riktig hästspark
Poäng: 86 (förvånansvärt bra för sin ungdom)
2009-02-02
Bernt Sjödin
Pulteney 16yo/1989 46% SWF buteljering
2005
Doft: Vanilj, sötma, mjuk, finstämd, godis, persika
Smak: Ek, persika,
choklad, godis, vanilj
Eftersmak: Beska, ek, taniner, vanilj, lång
Poäng: 84
Clynelish 14yo/1989 43,6% SWF
buteljering 2004
Doft: Lätt rök, choklad, lätt spritig
Smak: Lätt rök, sälta,
ek, pepparmint
Eftersmak: Lätt rök, sälta, kort
Poäng: 82
Linkwood 14yo/1991 46% SWF
buteljering 2005
Doft: Ek, mjuk, sötma, fikon, dadlar, sherry
Smak: Svavel, gummi,
besk, fikon, viss sötma, blir bättre efter ett tag i glaset
Eftersmak: Gummi, svavel, sötma, fikon
Poäng: 80 (efter ett tag) 70 (direkt)
Mackmyra Special 01 51,6% OB
Doft: Len, mycket söt, choklad, spritig
Smak: Spritig, ung,
söt, bitter
Eftersmak: Vass, söt, konstig bismak
Poäng: -
Doft: Söt, vanilj, lätt rök, frisk, frukt, citrus
Smak: Frisk, frukt,
citrus, malt
Eftersmak: Citrus, vanilj, frukter
Poäng: 85
Laphroaig 7yo/1999 46% SWF buteljering 2006
Doft: Rök, sälta, citrus
Smak: Rök, sälta,
dammig
Eftersmak: rök, sälta
Poäng: 80
Octomore 5yo 63,5% OB
Doft: Rök, spritig, äpplen, torr, frukt, salmiak
Smak: Rök och inget
mer, lite choklad med vatten
Eftersmak: Rök
Poäng: 75
Per Eriksson 090202